zo 19 jun.

|

Rotterdam

Klimaatmars 2022

Klimaatmars 2022

Tijd en locatie

19 jun. 13:00

Rotterdam, Binnenrotte, 3011 Rotterdam, Nederland

Over het evenement

De klimaatcrisis is nu. Hitterecords sneuvelen keer op  keer, met als gevolg diepgaande veranderingen voor al het leven op  Aarde. In Nederland verloren mensen in Limburg hun huis door  overstromingen; elders veroorzaken droogtes hongersnoden, en verwoesten  bosbranden gemeenschappen van mensen en dieren. De klappen vallen vooral  bij degenen die de minste middelen hebben om zich tegen deze gevaren te  weren. Binnen onze landsgrenzen, maar vooral ook ver daarbuiten.

Het is duidelijk dat we moeten overgaan op snelle en ingrijpende actie. Toch kiest Kabinet Rutte IV wéér de kant van hen die voor de  klimaatcrisis verantwoordelijk zijn. Onze regering dreigt de  schijnoplossingen van multinationals met miljarden te financieren,  terwijl het juist nodig is om bedrijven zoals Shell en Tata te laten  betalen voor hun vervuiling. Ook wordt de luchtvaart nog steeds  uitgezonderd en blijven we investeren in olie- en gaswinning. Dit moet  nu stoppen. Zonder de oorzaken van de klimaatcrisis aan te pakken,  blijven we niet onder 1,5 graad opwarming.

Wat we nodig hebben, is rechtvaardig beleid: de  klimaatmiljarden moeten gaan naar mensen die dit geld het hardst nodig  hebben. Investeer bijvoorbeeld in woningisolatie, zodat mensen niet  langer moeten kiezen tussen een koude woning of een hoge rekening. Stop  geld in het openbaar vervoer, als alternatief voor hoge prijzen aan de  pomp. En creëer groene banen in onder andere de zorg en het onderwijs,  zeker voor de mensen die van baan moeten veranderen. Ook is het  noodzakelijk om steun te bieden aan kwetsbare landen die nauwelijks  hebben bijgedragen aan klimaatverandering, zodat zij zichzelf weerbaar  kunnen maken. We kunnen de klimaatcrisis bestrijden en tegelijkertijd  iedereen in Nederland en daarbuiten een waardig bestaan geven.

Maar dit gaat niet vanzelf. Alleen met massaal protest  kunnen we de politiek in beweging krijgen. Daarom bouwen we een sterke  beweging die mens en klimaat boven de winst van grote vervuilers zet. Op  19 juni gaan we in Rotterdam de straat op, dertig jaar  na de eerste klimaatconferentie in Rio de Janeiro. Terwijl politici  blijven praten komen wij in actie, doe mee!

Op klimaatmars.nl is aanvullende en meest up-to-date informatie te vinden.

Deel dit evenement